Leesestafette vo

De Leesestafette is een leuke actie van het Limburgs Leesoffensief om samen met bibliotheken en scholen een statement te maken tegen de leesachterstand én om het goede voorbeeld te geven. Want goed voorbeeld doet volgen. Door met veel scholen tegelijkertijd 15 minuten te lezen, laten we zien hoe je met een kleine moeite, toch een groot resultaat bereikt. En het allerbelangrijkste: Het is één groot leesfeest, waardoor iedereen ervaart hoe leuk lezen kan zijn. 

Dit jaar hebben we een speciale vo-special ontwikkeld van de succesvolle Leesestafette. Een week lang starten alle leerlingen, docenten en medewerkers op de school om 9.00 uur met 15 minuten vrij lezen op de plek waar ze op dat moment zijn: in het klaslokaal, de gymzaal, lerarenkamer. Mag overal zijn!

Wil jij meedoen met jullie school? Meld je dan aan via het aanmeldformulier ( LINK ) of door de QR-code te scannen. Hierna ontvang je een bevestiging van deelname en sturen we je alles toe wat je nodig hebt in de voorbereiding en op de dag zelf. Tip: overleg al even met de bibliotheek in jouw regio. Ook als je nog geen samenwerking hebt.

Het programma:

08.55 uur: Klaarmaken voor de start…Hiervoor ontvangen jullie van tevoren instructies.

09.00 uur: De schoolbel luidt een extra keer om aan te geven dat het leeskwartier start

09.15 uur: De schoolbel luidt opnieuw. Daarmee is het kwartiertje lezen alweer voorbij!

Goed om te weten:

 • Er is geen vergoeding voor deelnemende scholen.
 • Wel ontvangt elke school ontvangt een setje promotiemiddelen zoals posters en een leuke incentive voor de scholieren/ leerlingen.
 • Bij deelname geef je toestemming dat eventuele (lokale) pers aanwezig mag zijn en/of er foto’s /video’s worden gemaakt ter promotie van de activiteit en het Limburgs Leesoffensief. Het is daarom fijn als vooraf is afgestemd wie er wel/ niet in beeld mogen worden gebracht en dit kenbaar is gemaakt.

Mede mogelijk gemaakt

De Leesestafette is een initiatief van het Limburgs Leesoffensief en onderdeel van de campagne Het Limburgs Kwartiertje.

Tips bij het organiseren van de Leesestafette

 1. Zoek de samenwerking op met de bibliotheek
  Of je nu samenwerkt in het kader van 'de Bibliotheek op school' of niet, jouw lokale bibliotheek denkt graag met je mee over het organiseren van de Leesestafette. Dus neem contact op en stel gerust je vraag!
 2. Zorg dat collega’s aan boord zijn
  Hoe leuk is het als echt iedereen meedoet?! Daarom wordt van elke collega verwacht dat iedere dag om 9.00 uur met de klas gezellig meelezen. Maak hen ervan bewust dat het voor henzelf geen extra werk is. Het enige wat ze hoeven te doen is samen lezen.
 3. Zet de promotie van tevoren in op school
  Het draait vooral om leesplezier. Om in de sfeer te komen, werkt het goed om de hele school al vol te hangen met promotiemiddelen. In het promotiepakket zit een format om je eigen posters te maken met jullie docenten. Dit maakt de actie persoonlijker en zo gaat het leven binnen de school.
 4. Praktisch: Stel de schoolbel in om 9.00 uur en 9.15 uur
  Om alles goed te laten verlopen, adviseren we om om 9.00 uur en 9.15 uur extra schoolbellen te laten luiden. Zo weet iedereen wanneer het leesmoment start en eindigt.

Bekijk hier de video hoe het Eijkhagen Collega in Landgraaf een leesweek heeft georganiseerd. 

Adres school vestiging