25
sep

Kennissessie po

15: 30 uur

Op maandag 25 september organiseert het Limburgs Leesoffensief een kennissessie voor het primair onderwijs in 't Gasthoês in Horst. 
 
Deze kennissessie is bedoeld voor leerkrachten en leescoördinatoren in het primair onderwijs en lees- en mediaconsulenten van bibliotheken.

Deze sessie heeft het maximale aantal deelnemers bereikt. Inschrijven is dus niet meer mogelijk. Houd de agenda van het Limburgs Leesoffensief in de gaten voor volgende bijeenkomsten.

De inloop is vanaf 15.00 uur, we starten om 15.30 uur met het programma. We sluiten de middag af met een borrel. Deze eindigt om 18.00 uur. 

Er zijn diverse sessies bij te wonen. Wendie van der Aa vertelt ons in een plenaire sessie alles over leesgesprekken. Vervolgens kunnen deelnemers een van de twee workshops bijwonen. 
 
Plenaire sessie 

“Heb je nog zo’n boek?” – Wendie van der Aa 

Je herkent vast wel de kinderen die met regelmaat naar de schoolbibliotheek gaan om een ‘ander’ boek te zoeken, omdat zij maar geen ‘leuk’ boek kunnen vinden. De zoektocht naar het juiste boek, een boek waarin kinderen zich kunnen verliezen in het verhaal, blijkt nog steeds een lastige klus voor veel kinderen. Het gevolg hiervan is dat er veel leestijd verloren gaat en dat de vlam van het plezier beleven aan lezen maar niet ontstoken wordt. 

Gelukkig zijn daar de leesgesprekken! Een interventie die kinderen de ruimte biedt om zelf te ontdekken wat hun leesvoorkeur is, waarna kinderen steeds dichter bij een positieve leesbeleving komen. Hoe dat werkt in een leesgesprek, wat de resultaten daarvan zijn en nog veel meer over leesgesprekken, dat vertel ik jullie graag tijdens mijn presentatie “Heb je nog zo’n boek?”   

Mijn naam is Wendie van der Aa. Als taal-leesspecialist en leerkracht in het PO ben ik al vele jaren, dagelijks bezig met leesbevordering. Mijn aandacht gaat speciaal uit naar het stimuleren van leesplezier bij kinderen met leesproblemen en bij kinderen die niet van lezen houden. Ik nodig je van harte uit voor mijn presentatie “Heb je nog zo’n boek?” Want gunnen we het niet ieder kind om deze vraag te kunnen stellen na een leesgesprek? 

Workshop I 

Taal: het allerleukste vak op school – Li Lefébure 

Li Lefébure is kinderboekenschrijfster met een missie: kinderen laten ervaren wat taal- en leesplezier is. 

Tijdens de inspiratiesessie ‘Taal: het allerleukste vak op school!’ geeft Li Lefébure op een interactieve manier concrete handvatten en fijne, bruikbare werkvormen die je meteen kunt inzetten voor meer leesplezier in de klas. Na deze sessie weet je precies welke oefeningen en spelletjes je kunt benutten om de leesvaardigheid van de kinderen te verbeteren. 

Workshop II 

Lezen binnen thema’s – Ineke Wijnen 

Op basisschool De verrekijker in Ell wordt gelezen binnen thema’s. Dat doen ze daar aan de hand van de LIST-methodiek en binnen het VLB-model. Klinkt goed, toch? Maar ook: makkelijker gezegd dan gedaan…  

Ineke Wijnen is leerkracht op De verrekijker en vertelt hoe thematisch onderwijs er op deze school in de praktijk uitziet en hoe betekenisvol schrijven en lezen binnen thema’s hierin een vaste plek hebben gekregen. Welke uitdagingen ervaren zij en haar collega’s? En belangrijker: wat zijn de opbrengsten?